Dil Seçiniz
Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Plaka Tanıma Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır ?

  • 21 Mart 2022, 13:44

PTS Nedir? Plaka Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?
Traffix Plaka okuma sistemi , mobese ve yol kameralarından aldıkları görüntüleri işleyerek optik karakter tanıma özellikleri sayesinde plakanın üzerindeki karakterleri kısa bir süre içinde tespit ederler.

Plaka tanıma sistemlerinin kısaltılmış hali olan PTS, aracın hem önünde hem de arkasında bulunan plakayı okuma özelliğine sahiptir. Bunun için binalara ya da yollara uygun açı ile yerleştirilen kameralardan yararlanırlar. Kameralardan gelen görüntülerde plaka net bir şekilde görülüyorsa ve plakanın koordinatları belliyse görüntü işleme yazılımları plakayı kolay bir şekilde algılar ve hem harfleri hem de rakamları rahatlıkla okuyabilir.

Plakanın koordinatlarının belirlenebilmesi için renk aralıklarının algılanması gerekir. Plaka okuma sistemleri için kullanılan kameralar IP ve analog şeklinde tasarlanmış iki çeşitten oluşur. Analog kameralarda plaka çözümlemelerinin başarı oranı çok düşüktür. Bundan dolayı da bu kameraların kullanım alanları çok azdır. IP kameralar analog kameralara göre daha kaliteli olduğu ve doğruluk oranları daha yüksek olduğu için pek çok yer tarafından daha çok tercih edilir.

 

Plaka Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?

Plaka tanıma sistemleri ülkemizde en çok şehirlerin giriş çıkışlarının olduğu otoyollarda, otogarlarda, otoparklarda, gişelerde, köprülerde, üniversitelerde, sınır kapılarında, otellerde, hastanelerde, hava alanlarında, ücretli otparklarda ve alışveriş merkezi gibi çok sayıda farklı yerde kullanılırlar.

PTS’lerin kurulumu yapılırken kameranın kurulumunun yapılacağı yer ve kameranın hangi açıda olduğu çok önemlidir. Aynı zamanda kullanılan kameralar yüksek çözünürlüklü bir özelliğe sahip olmalıdır. Kamera açısı düzgün ayarlanmadığı zaman, görüntü kalitesi net değilse ya da veri tabanı sağlam olmadığı zaman plakalar net bir şekilde okunamaz.

Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS): Kamu düzeni ve güvenliği ile kişilerin can ve mal emniyetinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, trafik güvenliği ve kontrolünün sağlanması amacıyla meydan, karayolları, cadde, sokak ve park gibi kamuya açık alanlarda kurulan görüntüleme ve plaka tanıma sistemleridir.

Plaka Tanıma Sistemleri (PTS): Kamera üzerinden aldığı araç fotoğrafını ve plaka karakterlerini tanımlama, tanımlanan karakterlerin veri tabanında yedeklenmesi ve istenen zaman diliminde plakası okunan araçların plaka bilgileri ve fotoğrafları ile beraber sorgulanmasını ve alarm üretilmesini sağlayan bir görüntü işleme teknolojisidir.

ALPR (Automatic Licence Plate Recognition) olarak bilinen plaka tanıma sistemleri ile kaçak geçiş yapan, üzerinde haciz kararı olan ya da çalıntı araçlar kolayca bulunabilir. Güvenlik ve koruma sisteminin önemli bir parçası olan PTS’ler, mobese güvenlik kameraları dahil pek çok yerde kullanılmaktadır.



PLAKA TANIMA SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?
Bu sistemler aracın hem önündeki hem de arkasındaki plakayı okuyabilirler. Bunun için yollara ya da binalara uygun açıyla konumlandırılan kameralardan faydalanırlar.

Kameralardan gelen görüntülerde plakanın koordinatları belliyse görüntü işleme yazılımları plakayı kolayca işler ve hem rakamları hem de harfleri okuyabilir. Plakanın koordinatlarının belirlenebilmesi ise renk aralıkları sayesinde olur.

Plaka okuma sistemlerinde kullanılan kameralar analog ve IP olacak şekilde iki tiptir. Analog kameralarda plaka çözümlemelerinin başarı oranı oldukça düşüktür, bu nedenle bu kameraların kullanım alanları oldukça azdır.

IP kameralar ise daha kaliteli oldukları ve doğruluk oranları daha yüksek olduğu için pek çok yer tarafından tercih edilmektedir.

 

 

Plaka tanıma sistemlerinin özellikleri;

Plakayı yüzde 98’e varan doğruluk oranında tanırlar
Okuma süresi 5 ile 7 milisaniye arasında değişir
250 km/saat hıza kadar plaka okuyabilirler
Araçların hızlarını tespit edebilirler
Mobese projeleri ile tam uyumlu olarak çalışırlar
Şekli ne olursa olsun kare, dikdörtgen, resmi ya da askeri olan tüm plakaları okuyabilirler
Latin harfleriyle oluşturulan tüm plakaları tanıyabilirler
Araçların markalarını ve renklerini tespit edebilirler
Hem gece hem de gündüz ışığında doğru sonuç alınabilir
Kayda geçen plakaları resmi olarak raporlayabilirler
Emniyet birimleri ile koordineli çalışarak yerel veri tabanından otomatik sorgulama yapabilirler
Otomatik bariyer tetikleme ve kontrolünü gerçekleştirebilirler
Geçişine izin verilen araçlar için fiş ve etiket basabilirler
Otomatik olarak ücret otomasyonunu sağlayabilirler
Girişine izin verilen ya da abone olan araçlar için otomatik geçiş sağlayabilirler
Tüm otomasyonlarla bilgi alışverişi yapabilirler
Android ve iOS tabanlı cihazlarla uyumlu çalışırlar

 

 

 

PLAKA TANIMA SİSTEMİ KURULUMU

PTS’lerin kurulumu yapılırken kameranın bulunduğu yer ve hangi açıda olduğu çok önemlidir. Ayrıca kullanılan kameralar yüksek çözünürlüklü olmalıdır.

Kamera açısı düzgün ayarlanmadığında, veri tabanı sağlam olmadığında veya görüntü kalitesi net değilse plakalar düzgün okunamaz. Bu durum en çok yağmur ya da şiddetli rüzgar gibi olumsuz hava koşullarında ve App olarak tabir edilen standart dışı plakalarda sorun çıkartır.

Kamera montajının sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde rüzgarlı havalarda kamera yerinden oynayabilir ve açısı bozulabilir. Bu da görüntü kalitesinin düşmesine yol açabilir. En iyi görüntüyü alabilmek için kameranın yerini ve açısını belirlerken şu kurallara uyulmalıdır;

 

Kameranın konumu: Kamera uygun bir yükseklikte ve açıda olmalıdır. Yolu her açıdan görecek şekilde konumlandırılmalıdır. Tüm plakalar yönetmeliğe uygun olarak yapılmadığından bazı plakaların okunması oldukça güçtür.

Örneğin App plakalar gibi bold karakterler içeren ya da Türk bayrağı haricinde başka amblemleri olan, kirli, sayıların üstünde lekeler olan plakaların okunması gündüz saatlerinde bile oldukça güçtür.

0 rakamının ortasına vida çakıldığında 0 rakamı 8 olarak algılanabilir. Bu tip sorunlar kötü hava koşullarında okuma sistemlerini daha çok uğraştırabilir.

Kamera, her iki yönden gelen araçları tanımlayabilmek için 20 derece ile 40 derece arasında bir açı ile yerleştirilmelidir. Kameranın yerden yüksekliği ise 3 metre ile 7 metre aralığında olmak zorundadır.

Yüksekliğin artmasıyla birlikte okuma mesafesi kısalır. Eğer kameranın çok yüksekte olması gerekiyorsa açı da artırılmalı ki okuma mesafesi artabilsin.

Görüntü alma mesafesine ve görüş açısı: Kameranın konum ayarları yapıldıktan sonra odaklanmaya dikkat edilmesi gerekir. Okuma genişliği ideal şartlarda 30 metre le 35 metre arasında değişmektedir. Okuma sınırı içinde kalan alanda hem hızları aynı olmayan hem de birden çok aracın plakası okunabilir.

Net bir gece görüşü için aydınlatma ayarları: IR ışıkların yoğun olarak kullanıldığı PTS’lerde CCA kartı yardımıyla lens yakınlaştırılır. En iyi aydınlatma ayarları Wide Dynamic Range özellikli kameralardadır.

PTS’lerde aydınlatma ayarlarına dikkat edilmelidir, çünkü trafiğe çıkan araçların çoğu standart dışı plaka kullanmakta, plakalarındaki harflerin ve sayıların okunmasını güçleştirmek amacıyla çeşitli gizleme yöntemleri yaptırmaktadırlar.

Farklı plaka ebatları: Farklı boylardaki ve şekillerdeki plakalar sisteme tanıtılmalıdır. Kare ve dikdörtgen plakaların yanı sıra motosiklet gibi küçük araçların ve kamyon gibi büyük araçların plakaları okunabilmelidir.

 

SİTE GİRİŞİ PLAKA OKUMA SİSTEMİ
Site girişlerindeki sistemlerde yabancı plakaların yanı sıra aracın markası, modeli, tipi ve rengi gibi pek çok bilgi okunabilir. Kameranın görüş açısına giren tüm araçlar algılanarak sitenin tam güvenliği sağlanır.

Site girişi plaka okuma sistemlerinde kamera yeterli olup ayrıca bir donanıma ihtiyaç duyulmaz. OGS, HGS ve kartlı geçiş gibi sistemlerle entegre olarak çalışan PTS’ler, site otoparkına giriş ve çıkış yapan tüm araçları kontrol ederler.

Araçların otoparkta ne kadar kaldıkları gibi bilgiler de bu sistemler yoluyla öğrenilebilir.

 


AVM PLAKA TANIMA SİSTEMİ
Alışveriş merkezlerine kurulan sistemler sayesinde çalıntı ya da haklarında yakalama emri olan araçlar tespit edilebilir. Kameraya takılan plakalar Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ne aktarılır. Eğer araç aranıyorsa ya da çalıntıysa Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirim yapılır.

 

PLAKA TANIMA SİSTEMLERİ NERELERDE KULLANILIRLAR?
Plaka tanıma sistemleri otoparklarda, şehirlerin giriş çıkışlarının olduğu otoyollarda, köprülerde, gişelerde, sınır kapılarında, üniversitelerde, hastanelerde, otellerde, hava alanlarında, otogarlarda ve alışveriş merkezi gibi pek çok yerde kullanılırlar. Bu sistemler sayesinde;

Otoparklara kurulan sistemlerde araçların ücretlerini verip vermediği ve otoparkta kalış süreleri tespit edilebilir.
Belli noktaların giriş çıkışları kontrol edilerek üst düzey güvenlik sağlanır.
Paralı geçişlerde ücretli yollara giren araçlar kayıt altına alınabilir.
Sınır kapılarına kurulan sistemlerde ülkeye giriş yapan yabancı plakalı araçların giriş ve çıkışları kontrol altına alınarak araçlara ait tüm bilgiler veri tabanına aktarılır.
Trafik kurallarını ihlal edenler, hız ihlali yapanlar ya da kırmızı ışıkta geçen araçlar tespit edilebilir.
Sonuç olarak plaka okuma sistemleri güvenliğin sağlanması ve denetimlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için son derece önemlidir. Bu sistemler sayesinde şüpheli araçlar tanımlanabilir ve ilgili birimlere iletilebilir.